Om du ska ut och resa kan du välja mellan flera alternativ: hotell, vandrarhem, AirBnB, Pensionat, stuga, camping och BnB samt hostel.

Vandrarhem

När vi hör ordet vandrarhem tänker vi oss ofta något enkelt, som att du måste sova i en stor sovsal i våningssängar, bara ett par toaletter till ganska många gäster och ett enklare kök. Många gånger är det också så. Men inte alltid. Det finns en stor variation av vandrarhem: från enklare till mycket fina. Ibland kan skillnaden mellan ett hotell och ett vandrarhem vara hårfin.

Boende i en storstad

Om du ska resa till en storstad, som London, och inte har så mycket pengar, eller vill lägga dem på annat än boende, så kan du kolla upp hostel på nätet. Dock bör du hålla ett talesätt i huvudet: du får vad du betalar för. Det gäller vandrarhem, särskilt i storstäder. Om det är billigt, så kommer det innebära stora solsalar och ganska troligt också många festande 18-25 åringar. Om du är ute för att träffa nya människor och det är din åldersgrupp, så kan ett billigare vandrarhem vara det rätta. Men vare sig du är 20-25 år eller äldre, så kan du vilja ha det lite finare. Det är som med parfymer: Du kan välja billig parfym eller en riktig dam eller herrparfym – en parfym som håller i längden och som verkligen passar på en resa i en storstad! Detsamma gäller ett hostel: det finns hostel som är renare och fräschare än billiga hotell. Många hostel har också enkelrum – självklart lite mindre än ett hotellrum, men de är då också till ett bättre pris.

Om du inte väljer ett enkelrum, så kan du välja ett rum för 2 eller 4 personer. De som väljer de mindre, och lite dyrare rummen, är ofta mogna personer som vill ha lugn och ro på rummet. Med bara ett par gäster i ett rum uppstår ofta en fin gemenskap, det blir naturligt att samtala, samtidigt som det ofta bor självständiga personer i de mindre rummen, så det behöver inte bli så intensivt.

Det som särskilt gör ett hostel intressant är relationen avstånd och pris. Eftersom fler personer bor i varje rum, så kostar det mindre än ett hotell. Ett hotell måste ofta vara större för att det ska gå runt ekonomiskt, särskilt i centrum av en stad, medan ett hostel kan vara lite mindre: både lobbyn och matsalen. Detta gör att många hostel kan ligga i centrum. Ett hostel som ligger centralt kostar lite mer, särskilt om du väljer ett finare rum, men för liknande pris på hotell så skulle du behöva vara 15-20 kilometer från till exempel centrala London – vilket har en kostnad i både pris och bekvämlighet.

Author sophia
Published
Categories Hotell
youplay