I dag finns det flera olika hotell världen över. De har olika teman, är olika stora och ligger på flera olika platser. Men hur ska man egentligen gå tillväga om man vill starta ett hotell? Hur gör man rent ekonomiskt?

Finns det gäster?

Det allra första man bör fundera över är om det finns några gäster som kan tänkas vilja bo på hotellet. Kanske finns det andra hotell i närheten som blir fullbelagda och människor får söka sig till andra orter längre bort? Vet man att det kommer att bli fler arbetstillfällen i staden och att fler hotellrum behövs? Då är det verkligen läge att börja fundera på att starta upp ett nytt hotell.

Finns det en lämplig lokal?

Om man vill starta upp ett hotell måste man också vara säker på att det finns en lämplig lokal att hålla till i. Det måste finnas tillräckligt med färdiga rum, eller möjlighet att bygga rum. Om det finns en sådan lokal är det dags att börja gå vidare med planerna.

Ekonomin

Att starta upp ett hotell kräver förstås en hel del engagemang. Men det räcker inte att verkligen brinna för det man gör. Det måste också finnas ekonomiska förutsättningar. Om man väljer att starta ett företag kan ett företagslån av någon sort vara ett bra alternativ för att komma igång ordentligt. Innan man får in sina första gäster kan det vara en hel del man måste ta tag i. För det första ska man se till att hotellet fungerar att bo i. Det ska alltså finnas rum som gästerna kan övernatta i. Det måste finnas en reception, toaletter, duschmöjlighet, och en matsal där gästerna kan äta. Även om det inte finns någon restaurang kommer gästerna att uppskatta om det i alla fall erbjuds en frukostbuffé. Andra utgifter som kommer är personalkostnader, annonsering, skapande av hemsida och liknande. Det finns också en del tillstånd man måste ansöka om och även dessa kostar en slant.

Att få in pengar

När gästerna väl kommer till hotellet blir de självklart en inkomstkälla. Det finns dock annat man också kan tjäna en del pengar på. Alkoholförsäljning, fika och mat är några sådana saker. Om det inte finns en pub eller liknande på orten kan hotellet bli den första att servera alkohol och hålla lite festligare tillställningar både för unga och gamla. Det gäller dock att se till att gästerna inte störs. Hotellgäster som inte får sova när de betalat för att göra det, kommer inte tillbaka och dessutom kommer det antagligen att lämnas negativa omdömen om hotellet, vilket i sin tur sedan kan påverka andra gästers val av hotell. Om man vill tjäna pengar på hotellet gäller det alltså att göra väl gjorda avvägningar.

Author sophia
Published
Categories Hotell
youplay