Skottland tilltalar många nordbor, kanske på grund av vikingaarvet eller helt enkelt för att det är en trevlig del av Storbritannien att besöka. Här råder ett något kallare klimat än i södra Storbritannien, men ändå är det mildare än i Norden. Skottland bjuder både på större städer och ren vildmark – och allt däremellan – vilket gör ett besök både spännande och intressant om man vill uppleva båda delarna. Uppåt högländerna får man uppleva dramatisk natur i form av höga berg och djupa insjöar, medan det i södra delen av Skottland är lite mer slätt (men ändå kuperat).

Vad man väljer att se och göra i Skottland beror förstås som vanligt på eget tycke och smak. Dock behöver man inte vara så särskilt specifik, utan helt och hållet ha ett öppet sinne och besöka många olika platser. Ett tips är att hyra bil och ta sig runt helt fritt, varhelst man själv behagar och i helt egen takt. Dessa kan enkelt hyras på flygplatsen så att du direkt kan ta dig till din första destination. Det går bra att ta sig runt med bil i större delen av Skottland, men man ska vara medveten om att de större städerna Edinburgh och Glasgow tidvis kan vara lite besvärliga att ta sig fram i.

Söker man dock pulsen från större städer ska man absolut besöka både Edinburgh och Glasgow, eftersom de skiljer sig ganska mycket från varandra. Edinburgh är en stiligare stad med vackrare byggnader och är överhuvudtaget mycket mer kuperad som stad än Glasgow. Det går frekventa tågförbindelser (samt buss, om man skulle föredra detta) mellan de två städerna, så det går enkelt och snabbt att ta sig mellan dem. Där man besöker Edinburgh för dess skönhet, besöker man Glasgow för det stora utbudet av shopping. Här finns alla de stora aktörerna representerade, bland annat finns två stora Primark-butiker och ett stort TK Maxx i absoluta centrum.

Hotell finns det gott om över hela Skottland, men förstås mest i de större orterna. Det är lätt att hitta de vanliga hotellkedjorna samt en hel del privatägda mindre hotell och B&B. I både Glasgow och Edinburgh kan man bo på flotta hotell om man så önskar, men de riktiga lyxhotellen finns i Edinburgh. Det mest anrika av dessa lite lyxigare hotell är Balmoral, det vill säga samma namn som den brittiska drottningens sommarresidens. Balmoral är ett gammalt järnvägshotell som ligger precis invid centralstationen. Ett annat järnvägshotell ligger endast några hundra meter därifrån ägs av den kända kedjan Hilton och heter numera Waldorf Astoria (tidigare Hilton Caledonian).

Ute på den skotska landsbygden kan man med fördel ta in på ett Bed & Breakfast. Profilen på dessa varierar ganska mycket; ibland är det till och med ett större slott! Snacka om spännande upplevelse för hela familjen.

Author sophia
Published
Categories Hotell
youplay