Att inreda ett hotellrum kan vara en svår balansgång. Å ena sidan måste stilen i rummet tilltala så många som möjligt, vilket ofta betyder att man väljer neutrala färger och mer eller mindre opersonlig inredning. Å andra sidan får rummet inte kännas för sterilt och tråkigt. Att hitta balansen däremellan är en utmaning, och som gäst på ett hotell känner man ofta så fort man kommit in i rummet huruvida hotellet har lyckats eller inte. En annan utmaning med att inreda hotellrum är att rummet måste vara praktiskt på det sättet att det möjliggör komfort för alla, oavsett hur man föredrar att slappna av och tillbringa natten.

Ett sätt på vilket detta tar sig uttryck i ett hotellrums inredning är de många olika sätten att anpassa belysningen i rummet. Hotellrum har till exempel vanligtvis flera lager gardiner, både för att ge insynsskydd och för att kunna kontrollera hur mycket dagsljus som kommer in – ett tunt lager som släpper in mycket ljus, och ett tjockt lager som stänger ute ljus. Dessutom finns normalt flera olika lampor i rummet, förutom takbelysningen. Som exempel kan nämnas skrivbordslampa, golvlampa och sänglampor. På det sättet kan varje gäst hitta den balans av naturligt ljus och lampljus som de vill ha.

En annan viktig del av ett hotellrums inredning är självklart sängen – kanske är det till och med den viktigaste delen. Det mest karakteristiska för en hotellsäng är vita lakan och flera stora, fluffiga kuddar (i alla fall om det är en bra hotellsäng). För att ge mer färg till rummet är det också vanligt med ett överkast som täcker den nedre halvan av sängen.

När det gäller rummets dekorationer återkommer det som nämndes inledningsvis gällande balansen med neutral inredning som ändå inte känns för steril. Ett bra sätt att åstadkomma denna balans är att använda stilrena dekorationer i klassisk men intressant design, som de från Svenskt Tenn. Genom att placera ett fåtal sådana iögonfallande dekorationer i rummet, i form av exempelvis vaser och speglar, ger man det en exklusiv känsla och lite personlighet, samtidigt som stilen kan tilltala alla gäster och man inte riskerar att rummet känns belamrat.

Slutligen ska man inte glömma golvet, som är en viktig del av känslan på hotellrum. För att rummet ska kännas inbjudande och hemtrevligt använder sig många hotell av heltäckningsmattor på golvet, men sällan av vanliga mattor. Anledningen till detta är att rummet också måste vara lättstädat. På vissa hotellrum får man därför stå ut med att bli lite kall om fötterna när man går från badrummet till sängen.

Author sophia
Published
Categories Hotell
youplay