Att plocka ut en nyckel på en stor tavla i receptionen tillhör det förgångna, åtminstone i de flesta fall. Sedan ganska länge är de fysiska nycklarna ersatta med så kallade nyckelkort, som har storleken av ett vanligt kreditkort. Dessa är smidigare att både använda och förvara – så länge de fungerar, förstås. Ibland kan det hända att de blir avmagnetiserade om de förvaras för tätt ihop med exempelvis en mobiltelefon och därmed slutar att fungera. Dock kan personalen på hotellet snabbt och enkelt hjälpa till med detta.

Det finns några olika varianter av elektroniska nycklar, men de flesta fungerar genom att man håller dem mot en platta utanför hotellrummet. Dock ska de i de allra flesta fall också användas inne i rummet, då de aktiverar elen (också en säkerhetsaspekt). I dessa fall finns en särskild korthållare precis innanför dörren, där man sätter kortet. Alla lampor tänds och el till TV och annat fungerar.

Alla nycklar kodas i receptionen och själva korten blir därmed inte personliga, utan endast under den tid man brukar rummet (alltså bor på hotellet). När man checkar ut lämnar man helt enkelt in nyckelkortet som sedan kodas om för att gälla ett annat rum.

Author sophia
Published
Categories Hotell
youplay